Winter op Ameland

De zon staat laag aan de hemel en de nachten zijn lang. De winter heeft haar intrede gedaan en het eiland verkeert in rust. De straten van het dorp zijn versierd met vele lampjes en binnen knispert het vuur van de openhaard. Op het strand kun je urenlang wandelen zonder iemand tegen te komen, met alleen het ruisen van de zee en het brullen van de wind op de achtergrond. De natuur verkeert in winterslaap, wachtend op de eerste stralen van de prille lentezon, waardoor alles weer zal ontwaken.

 

Tip van een Amelander

De decembermaand is de gezelligste tijd op Ameland. De pittoreske dorpjes zijn met lampjes versierd en brengen het eiland in een betoverende sfeer. Lopend langs de gevels van de eeuwenoude walvisvaardershuisjes lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Buiten de restaurants laaien de vuren van de vuurkorven die grote ketels met glühwein verwarmen. De zoete geuren van kaneel en rode wijn vermengen met de zilte zeelucht en brengen menig toerist in kerstsfeer. De straffe noordoosterwind die vaak in de winter waait brengt koude lucht mee vanuit Siberië. Met wat geluk dalen de temperaturen onder het vriespunt en wordt het eiland bedekt onder een maagdelijk witte laag sneeuwvlokken. In de sneeuw zijn sporen van de vele dieren die het eiland rijk is te herkennen. Als de kou lang genoeg aanblijft, vriezen de plassen en meren van het eiland dicht. Dit is het moment waar de Amelander schaatsverengingen op gewacht hebben. Tweemaal per dag wordt het ijs door de keurmeester gemeten. Wanneer het dik genoeg is, ontstaan er in elk van de vier dorpjes van Ameland ijsbanen. Er is muziek en koek en zopie. Een mooiere plek om te schaatsen in Nederland is er niet.

Het koude weer heeft ook invloed op het zeewater. Bij de overtocht kraken en breken de ijsschotsen onder de boeg van de boot. De wind stuwt het ijs het Noordzeestrand op. IJsschots na ijsschots schuiven op elkaar tot hoge muren van ijs gevormd zijn. Langzaam begint het eiland te veranderen in een poollandschap. Met een beetje inlevingsvermogen zie je de ijsberen over het strand lopen.

Na de decembermaand is het seizoen echt voorbij en begint de rustigste periode. Wie op zoek is naar rust kan dus het beste in januari naar het eiland komen. In deze maand kun je uren ongestoord over het strand lopen. Voor mensen die de stad gewend zijn zal het even schrikken zijn. Alleen in de natuur zonder achtergrondlawaai. Geen auto’s, sirenes, schreeuwende mensen of andere herrie. Wie goed luistert wordt opgeslokt door de oorverdovende stilte. Het is de natuur zoals die hoort te zijn, maar wat helaas een zeldzaam fenomeen begint te worden in het dichtbevolkte Nederland.

Een mooie activiteit voor deze periode is oesters rapen op het wad. De beste tijd van het jaar om dit te doen is als de “R” in de maand zit. De oester die veel voorkomt in de Waddenzee is de Japanse oester. Deze exoot komt oorspronkelijk, zoals de naam al suggereert, uit de
wateren rond Japan. Halverwege de vorige eeuw had de Nederlandse platte oester het zwaar te verduren door de oesterziekte. De Japanse oester stond bekend als een sterk schelpdier en werd door kwekers geïmporteerd. Men verwachtte niet dat deze oester in staat was zich voort te planten in de relatief koudere Nederlandse wateren. Echter, dit bleek geen probleem en al snel kwam de Japanse oester in groten getale in de gehele Waddenzee voor. Wanneer je de waddendijk afloopt het wad op zie je meteen grote aantallen oesters liggen. De kleinere varianten zijn het lekkerst. Met een oestermesje heb je de schelp zo open en een beetje limoensap en zwarte peper maakt het helemaal af. Ervaar de schoonheid van de winter en boek een onvergetelijke vakantie bij Ambla Verhuur en Beheer.

Evenementen op Ameland in de winter

In de winter worden er vele evenementen op Ameland georganiseerd. De leukste worden hier kort toegelicht.

Ameland adventurerun

Een van de mooiste hardloopwedstrijden van Nederland met verschillende afstanden

Oudejaars Kuier

Een gezellige wandeling door het pittoresk verlichte Nes.

Lancering paardenreddingsboot

De reddingsboot wordt door middel van tien paarden met een donderend geweld over het strand en door de branding de zee ingetrokken.

Nieuwjaarsduik

Het beste recept tegen de kater van oud en nieuw.

Check voor meer evenementen, actuele data en verdere informatie de website van VVV Ameland.
Voor actueel nieuws van het eiland en het waddengebied kunt u kijken op Persbureau Ameland.