Lente op Ameland

Langzaam worden de dagen langer en de nachten korter. De temperatuur begint te stijgen en gestaag ontwaakt het eiland uit haar winterslaap. De lente is aangebroken. Bloemen beginnen weer te bloeien, lammetjes lopen door de wei en vogels maken hun nestjes. Het voorjaar is een van de mooiste seizoenen van het eiland. Je voelt het nieuwe leven dat in aantocht is.

 

Tip van een Amelander

Het voorjaar leent zich bij uitstek om op safari te gaan naar het Oerd. Dit natuurgebied aan de oostkant van het eiland wordt dan namelijk overspoeld met nieuw leven. Het gebied bestaat uit hoge duinen en lagergelegen kwelders waar het zeewater doorheen stroomt. In de winter overstromen deze kwelders geregeld bij storm en hierdoor blijft er een vruchtbare sliblaag achter. Op deze vruchtbare grond groeien vervolgens in het voorjaar bijzondere planten die alleen in het waddengebied voorkomen, zoals zeewinde en lamsoor. In de kwelder nestelen wulpen, kievieten en allerlei soorten ganzen. Aanschouw spectaculaire baltsen van bijzondere vogels en unieke diersoorten die bijna nergens anders in Nederland voorkomen, zoals de velduil.

Fiets langs de zilte kwelders richting de Oerdblinkert. Links en rechts van het fietspad schieten de jonge konijnen alle kanten op. Achter de vele vlierbomen staan reeën zich tegoed te doen aan het jonge, frisse, sappige blad. De Oerdblinkert, een enorme duin van 24 meter hoog, is van een grote afstand al te zien. Vanaf het uitzicht plateau kun je in één blik de Noordzee én de Waddenzee zien. Grote groepen wadvogels zweven in sierlijke zwermen door de lucht. Hun lokroepen galmen over het zoute water en de drooggevallen zandplaten. In de verte op het wad liggen zeehonden een dutje te doen en van de eerste warme zonnestralen te genieten. Nergens zijn andere mensen te zien. De verbondenheid met de natuur is overweldigend. Ervaar de schoonheid van het voorjaar en boek een onvergetelijke vakantie bij Ambla Verhuur en Beheer.

Evenementen op Ameland in de Lente

In de lente worden er vele evenementen op Ameland georganiseerd. De leukste worden hier kort toegelicht.

Vuurtoren trail

Begeef je zigzaggend over smalle, onverharde duinpaadjes in deze hardlooptrail dwars doorde Amelander natuur.

Opendag KNRM

Vaar mee met de reddingsboot met een enorme snelheid over het wad en leer de rijke historie van de KNRM kennen.

Mountainbike Ameland

Een mountainbike avontuur tussen de vuurtoren en het Oerd.

Lancering paardenreddingsboot

De reddingsboot wordt door middel van tien paarden met een donderend geweld over het strand en door de branding de zee ingetrokken.

Lycurgus Volleybaltoernooi

Een van de gezelligste weekenden op Ameland. Het volleybaltoernooi voor jong en oud met afsluitend spetterende feestjes.

Check voor meer evenementen, actuele data en verdere informatie de website van VVV Ameland.
Voor actueel nieuws van het eiland en het waddengebied kunt u kijken op Persbureau Ameland.