Herfst op Ameland

Langzaam worden de dagen weer korter en de zomerse warmte verdwijnt. De bladeren aan de bomen beginnen te verkleuren en geven het eiland een roodgele gloed. De vlier zit vol met rijpe bessen en de bramen zijn donkerpaars van kleur. Jagers lopen weer door het veld en af en toe hoor je in de verte een doffe knal. De wind begint steeds vaker aan te trekken en de lichtstralen van de vuurtoren doorkruisen het donkere landschap, de herfst is daar.

 

Tip van een Amelander

Wie regelmatig op Ameland komt, weet dat de herfst op het eiland niet per se slecht weer hoeft te betekenen. Zeker in september en de eerste helft van oktober is er nog een aanzienlijke kans op mooie nazomerdagen, de zogeheten Indian Summer.

Een leuke activiteit voor dit seizoen is gewapend met laarzen en een emmer de natuur in te gaan en bramen te plukken. Door de vele zonne-uren van de zomer zijn de bramen op het eiland zoet en rijp geworden. De najaarszon kleurt de hemel vuurrood en in het bos hebben de bomen prachtige tinten gekregen. Voor een goede plukplek moet je van het (bos)pad af. Dwars door de struiken en door de distels. Zoekend naar die plek die beschut ligt maar wel voldoende zon krijgt. De beste plukplekken zijn natuurlijk geheim, en worden al generaties door Amelander families aan het nageslacht doorgegeven. Een voordeel voor de flora en fauna op het eiland is dat er geen vossen voorkomen. De vos kan een parasiet op bramen overbrengen die schadelijk is voor de mens. Daarom moeten je bramen die je op het vasteland plukt altijd koken. Doordat er op Ameland geen vossen voorkomen, kun je de bramen rauw eten en hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Echter, bramen zijn niet het enige fruit dat voorkomt in de Amelander natuur. In de duinen over het gehele eiland staan kleine bosjes met grote scherpe, puntige doorns eraan. De plant waar het om gaat, heet daarom ook toepasselijk de duindoorn. Aan de duindoorn groeien
kleine oranje besjes, die een citrusachtige smaak hebben. Deze besjes zijn heel gezond en echte vitaminebommen. Daarnaast is Ameland een van de weinige plekken in Nederland waar cranberries voorkomen. Deze besjes zijn op een bijzondere manier op het eiland terechtgekomen. Cranberries werden vroeger meegenomen op schepen om scheurbuik te voorkomen. De besjes zijn lang houdbaar en bevatten veel vitamines en antioxidanten. Voor Ameland vergingen vroeger vele schepen en na een storm spoelden de nodige spullen aan op het strand. Zo spoelde ook een keer een vat met cranberries aan. Dit vat werd gevonden door de jutters, maar deze vonden de besjes veel te zuur smaken. Daarom werd de inhoud van het vat geleegd in de duinen. De besjes kwamen onder het zand te liggen en begonnen te kiemen.En hierdoor zijn de Amelander cranberries een feit geworden.

Naast het bramen plukken is garnalen vissen nog een herfstactiviteit bij uitstek. Voor de kust van Ameland zijn veel van deze schaaldieren te vinden. De ondiepe wateren rondom het eiland bevatten namelijk veel voedsel waar ze gek op zijn. Aan het eind van oktober en het begin van november zijn de Noordzeegarnalen op hun grootst, het perfecte moment dus om met een net door zee te lopen en ze te vangen. Kruien noemen de Amelanders dit en kun je het beste doen bij laag water. Als de zee zich teruggetrokken heeft, blijven er geulen over waar het krioelt van deze zeeschepsels. Na het vangen kun je de garnalen thuis koken en dan pellen. Met een beetje cocktailsaus maak je in een handomdraai de lekkerste garnalencocktail die je ooit hebt gehad. Ervaar de schoonheid van de herfst en boek een onvergetelijke vakantie bij Ambla Verhuur en Beheer.

Evenementen op Ameland in de herfst

In de herfst worden er vele evenementen op Ameland georganiseerd. De leukste worden hier kort toegelicht.

Tri Ambla

Een triatlon dwars door de prachtige natuur van Ameland.

Tussen Slik en Zand

Een wandelevenement met mooie routes over het eiland.

Lancering paardenreddingsboot

De reddingsboot wordt door middel van tien paarden met een donderend geweld over het strand en door de branding de zee ingetrokken.

Kunstmaand Ameland

In de maand november staat het gehele eiland in het teken van kunst. Er zijn tientallen bijzondere locaties waar tentoonstellingen zijn en ’s avonds worden er concerten gegeven.

Check voor meer evenementen, actuele data en verdere informatie de website van VVV Ameland.
Voor actueel nieuws van het eiland en het waddengebied kunt u kijken op Persbureau Ameland.